Oeteldonk Tips voor Carnaval in Den Bosch

 

Knillis-carnaval-den-bosch

Knillis is onthuld op de Markt. In het schrikkeljaar vergezeld door Hendrien.

Oeteldonk Tips

Wil je gaan carnaval vieren in de carnavalshoofdstad van het Zuiden? De stad met de meeste carnavalstradities van Nederland is Den Bosch. Carnaval is dan ook belangrijk voor de meeste Bosschenaren. Carnaval in Oeteldonk is niet te vergelijken met carnaval elders. Wel zo handig dus als je weet waar je op moet letten. Op zondag om 11.11 uur  begint het feestelijke gebeuren met de intocht. Klokslag 11.11 rijdt de hoftrein met Prins Amadeiro en zijn gevolg Oeteldonk Centraol binnen. Het Stationsplein staat dan bomvol met Oeteldonkers die hun prins een warm welkom willen toewensen. Het Oeteldonk volkslied wordt uit volle borst meegezongen.

Tip 1: Wil je hierbij aanwezig zijn? Zorg dan vooral dat je op tijd bent! Zoals gezegd: het is BOMVOL

De sleutel van Oeteldonk wordt op het stadhuis overgedragen. Hierna trekken de Prins en zijn gevolg naar de Markt. Traditiegetrouw wordt Knillis op zondag op De Markt onthuld. Met schrikkeljaar wordt hij bijgestaan door Hendrien. Een emotioneel gebeuren voor veel Oeteldonkers. Het feest der Feesten kan beginnen!!!!

Tip: 2 Oeteldonker vieren carnaval in stijl. Werkelijk alles is rood/wit/geel gekleurd. Zorg er in ieder geval voor dat je een rood/wit/gele Oeteldonk sjaal draagt. Anders voel je je een echte buitenstaander. Onesies of andere carnavalspakken worden niet gewaardeerd.

carnaval-vieren-in-oeteldonk-den-bosch

Tip 3: Overal is het druk. Lange rijen voor de kroegen zijn geen uitzondering. Overal staan portiers voor de deur. Deze zijn selectief in het binnenlaten. Oeteldonkers dragen naast een Oeteldonkse sjaal een oeteldonk jasje.  Vol met Oeteldonk emblemen. Wil je binnenkomen in één van de gezellige kroegjes die Den Bosch rijk is? Zorg dan voor Oeteldonk Kleding. In veel webshops kun je Oeteldonk emblemen bestellen. Ook tijdens carnaval vind je o.a in de Kerkstraat een mobiel verkooppunt met Oeteldonkse artikelen.

oeteldonksjaal.nl-verkooppunt-oeteldonk-artikelen
oeteldonksjaal.nl in de Kerkstraat voor de Rabobank

Tip 4: Wil je de drukste straten vermijden? De Korte Putstraat is de drukst bezochte straat. De toegang wordt aan beide zijden geregeld door portiers. Ook de Kerkstraat en in/en rond de café’s van de Uilenburg is het druk.

Tip 5: download de Oeteldonk App van de Oeteldonkse Club.

Tip 6: Zorg voor een gevulde maag. Het is overal zo druk dat je ook hier lang zult moeten wachten…

Tip 7: Roep NOOIT ALAAF in Oeteldonk

Tip 8: Pas je aan aan de Oeteldonkse gewoonten. Dan ben je meer dan welkom in de meest gastvrije stad van het Zuiden!

In onderstaand filmpje wordt het duidelijk uitgelegd: